Selamlar! Bugün pek yazılım bilgisi bilmeden nasıl site açılır onu göstereceğim, bunun gibi milyonlarca makale var ancak genel olarak baktığınız zaman tam açıklayıcı değiller (en azından benim site açma başlangıcında gördüğüm kadarı ile) ve kendi anlatış tarzım ile atmatmak istedim, isterseniz başlayalım.

İnternet sitesi açmak için 3 şeye ihtiyacınız var genel olarak: hosting, domain ve script, şimdi hepsine değineceğiz.

Domain

Başta domain ile başlayalım, domain siin sitenizin adıdır genel olarak domain hosting ve scripti anlatırken tarla örneğini veririm ve domain de sizin tarlanızın adıdır, ve domain alırken dikkat etmeniz gereken unsurlara değinelim biraz, öncelikle domain’de sadece adınız olmaz nasıl ki bu web sitesinin adından sonra .net geliyorsa, siz de alırsanız .net gibi bir uzantı seçmeniz gerekir ve bu uzantılardan en popülerleri .com ve.net (ve bunlar pahalı alan adlarıdır) ucuz alan adı istiyorsanız .xyz gibi alan adlarını tercih edebilirsiniz. Nereden almanızı tavsiye ettiğimi yazının en altında belirteceğim.

Hosting

Ahanda geldik en çok kararsız kalınan ve anlaması zor kısma, yine tarla örneğinden gideceğim, bu hosting denen şey sizin tarlanızın bulunduğu arsa yani siz ekim işlerini bu arsada yapacaksınız. Eğer şimdi internete hosting yazarsanız milyon tane site göreceksiniz kimisinde yazacak ücretsiz! kimisinde yazacak sınırsız! filan ancak bu oyunlara kanmayın, adam gibi hosting satan belli başlı siteler vardır, onlardan alın(yazının altında belirteceğim o siteleri) ancak o sitelerden birine girdiğiniz zaman göreceksiniz ki bir tane paket yok, en az 5 6 tane olduğunu göreceksiniz ve giderek fiyatlar artar, genel olarak değişen şey ise ram’dir, eğer bi bilgisayarınız varsa görmüşsünüzdür, 4gb 8gb hatta bazen 16gb ram yazar, şimdi alırken şu dediğim şeylere dikkat edin kaç gb ram var, şimdi öğreneğin bu site gibi blog tarzı bir site açacaksanız 4 gb yeter ama mesela benim önceden bi sosyal medya sitem vardı, onun için 8 gb’lık bi hosting almıştık, yetip yetmeyeceğini zamanla siz anlarsınız, eğer site yavaşlar ise arttırmanız gerekir gibi. Tamam, şimdi hostingi aldınız, e site nasıl açılacak derseniz zaten onu hosting sağlayıcınız anlatır ancak ben de anlatmak isterim, domaini aldığınız sitede bir müşteri paneli vardır(aynı zamanda hosting’in de vardır, değineceğim) o müşteri panelinden DNS sunucuları diye bir bölüm olması lazım, o bölüme sizin hosting sağlayıcınızın verdiği DNS sunucularını yapıştırın daha sonra iş hosting sağlayıcısında. Ve şuna da değineyim bu sitenizin ayarlamalarını tabii ki de domainin panelinden yapmayacaksınız, ayarlamaları hosting’in panelinden yapacaksınız ve bu hosting panelleri domainin paneli gibi aldığınız sitenin olmaz, size hosting sağlayıcınız bir panel verir, en popiler olanı cPanel’dir mesela, ayarlamaları o panelden yaparsınız(detaylara script bölümünde değineceğim). Birde sunucu olayı var ona da değineyim. Şimdi benim dediğim bu hostinger maximum 4 gb olur ve bu 4 gb’a kadaar olanlara hosting denir ama siz atıyorum youtube gibi yüksek trafik(giren kiş sayısına denir) alacak bir site açacaksanıztabii ki de 4 gb yetmez, 4 gb’dan sonrasına sunucu denir, sunucular doğal olarak pahalıdır ancak bunun dışında da giderleri var tabii ki mesela daha demin değindiğim cPanel’de hosting sağlayıcı öder ancak siz sunucuya geçerseniz bir cPanel veya başka bir panelin lisansını almanız gerekir , bu konunun yani lisan olayının detayını bende bilmediğim için çok bilgi veremeyeceğim malesefki.

Script

????

Script, en sevdiğim kısımdır kendisi ve tabii ki de tarla örneği üzerinden gideceğim  bu script sizin mahsülünüzdür yani size ekmek kazandıran kısım bu kısım, üyelerin göreceği kısım bu kısım, örnek vermek gerekirse şu anda gördüğünüz bu kısım bir script’dir ve bu script kısmı bazen uğraştırabiliyor, şimdi önünüzde 2 seçenek var, ya HTML, CSS, JavaScript, PHP bilip kendiniz yazacaksınız sitenizi veya önceden yazılmış scriptleri kullanacaksınız öncelikle kendiniz yazarsanız nasıl olacak ona değineyim, şimdi kodlarınızı yazdığınız varsayıyorum, elinizde bir sürü dosya olacaktır site için, bu dosyaları siteye sizin hosting sağlayıcınızın verdiği paneldeki dosya yönetici yerinden yükleyebilirsiniz. Şimdi hazır script kullanacam ben diyenler için anlatayım mesela en popüler olan wordpress’ten örnek vereyim,(bu site de wordpress ile kurulmuş bir sitedir, nasıl kurulduğunu ilerki zamanlarda anlatacağim) wordpress genel olarak blog için kullanılan ancak temalar ile her türlü siteye dönüştürebileceğiniz bir scripttir kendisi bunun gibi yüzlerce script var ücretli/ücretsiz, bunlardan kurabilirsiniz

Sanırsam daha değineceğim bir şey kalmadı, elimden geldiğince anlaşılır yazmaya çalıştım, eğer sorunuz/öneriniz/şikayetiniz/sorununuz olursa lütfen ya yorum kısmından veya [email protected] adresine mail atarsanız, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım, iyi günler.

Siteler

Domain:

Eğer ucuz isterseniz: https://www.natro.com/domain-sorgulama
Eğer resmi siteden almak istiyorsanız: https://www.domain.com/

Hosting:

https://www.natro.com/hosting
https://www.odeaweb.com/reseller-hosting
hostinger.web.tr